Zamknij

Dystrybutor dodatków do żywności ? na co zwracać uwagę?

08:50, 06.06.2018 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:51, 06.06.2018
Skomentuj Fot. Materiały partnera Fot. Materiały partnera

Dodatki do żywności są bardzo znaczącym elementem w produktach spożywczych. Występują bardzo często, przez co ważne jest aby dystrybutor dodatków był sprawdzony i cechował się profesjonalizmem ich komponowania i wytwarzania.


Przemysł mięsny, drobiarski i rybny


Świeżo pachnąca wędlina, czy kiełbasa to raj dla prawdziwych koneserów mięs. Warto jednak wiedzieć, że nie są one złożone tylko ze świeżego mięsa. Najczęstszym dodatkiem są konserwanty. Sprawiają one , że uniknie się zepsucie, zjełczenia, czy rozmnażania się pleśni. Często słyszy się, że konserwanty są niezdrowe, jednakże prawda jest taka, że bardzo ciężko ich uniknąć, ponieważ oprócz w mięsie znajdują się też w wielu innych produktach. Kolejnym, częstym dodatkiem są azotyny. Są one odpowiedzialne za kolor mięsa. Ta różowa, pysznie wyglądająca barwa stworzyła się właśnie za sprawą azotynów. Przyjemną wiadomością jest również to, że w mięsie występują odżywcze antyoksydanty. Są to głównie witaminy C, E, A oraz karotenoidy. Jak wiadomo witaminy są zdrowa i jak najbardziej wskazane. Warto jednak zawsze sprawdzić od jakiego dystrybutora jest dane mięso i co posiada w swoim składzie. Odpowiednim producentem może być JUNGBUNZLAUER – producent mleczanu sodu, mleczanu potasu, mieszanin mleczanów z octanami lub dwuoctanami, kwasu mlekowego 80% spożywczego i paszowego. Przykładowy mleczan sodu konserwuje mięso i chroni przed atakami mikroorganizmów. Jest to bardzo ważne, ponieważ niezakonserwowane mięso może się szybko zepsuć, przez co nie będzie kupowany przez konsumentów. Częste jest również występowanie mikroorganizmów, które nie wpływają pozytywnie na mięso i nasz organizm po skonsumowaniu takiego produktu.


Znaczący producenci na polskim rynku


Producenci dodatków do żywności powinni być przede wszystkim dokładnie sprawdzeni. Przy wyborze odpowiedniej firmy, która produkuje i stosuje dodatki do żywności najbardziej powinno się liczyć ludzkie zdrowie. Dobór sprawdzonego producenta pozwoli nie obawiać się o to, czy dodatki do żywności nie zaszkodzą produktom a w efekcie ich konsumentom. Istnieje wiele rodzajów dodatków spożywczych, a więc każdy producent specjalizuje się w określonym rodzaju dodatków - wejdź tutaj. Producenci, których dystrybutorem jest OQEMA: ITALGELATINE – europejski producent żelatyn wieprzowych i wołowych o najwyższej jakości spożywczej i farmaceutycznej, JUNGBUNZLAUER – producent mleczanu sodu, mleczanu potasu, mieszanin mleczanów z octanami lub dwuoctanami, kwasu mlekowego 80% spożywczego i paszowego, NEDMAG – producent chlorku wapnia jakości spożywczej i paszowej GMP+ oraz chlorku magnezu paszowego GMP+, STERNCHEMIE – producent standaryzowanej lecytyny słonecznikowej, rzepakowej i sojowej w postaci płynnej i proszkowej, specjalnych komponentów lecytynowych stosowanych w produkcji proszków mlecznych instant, lecytyny słonecznikowej hydrolizowanej, dostawca mleka kokosowego (śmietanki kokosowej) w proszku oraz czerwonego oleju palmowego RSPO, SOLBAR – producent izolatów białka sojowego Solgar oraz koncentratów białka sojowego Solcon S, WILMAR – producent izolatów i koncentratów białka sojowego Wilcon.

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%