Historia wytwarzania piwa jest bardzo długa i sięga czasów kilku tysięcy lat przed naszą erą. Również w naszym mieście produkcja tego trunku ma bogate tradycje. Istniała ulica o nazwie Browarna, fabryka piwa oraz piwnice do leżakowania beczek.
Zarabiali na piwie
Nie zachowały się dokumenty oraz informacje o pierwszym browarze na terenie dzisiejszego Koronowa. Być może istniał on już w czasach średniowiecza. W nowożytności, jak w wielu innych ośrodkach miejskich, browarnictwo było jednym z najważniejszych i najbardziej zyskownych zajęć mieszkańców Koronowa. Potwierdza to m.in. dokument z 1597 roku, który mówi o podziale dochodów klasztornych między opata a konwent. Temu drugiemu przypadł w udziale położony w mieście, świeżo wyremontowany browar. Oprócz browaru klasztornego istniał też w mieście odrębny browar opacki. Z przywileju Stanisława Makowieckiego z 1604 roku dowiadujemy się, że własny browar, posiadał też znajdujący się po drugiej stronie Brdy szpital. Dochody z tego browaru miały być przeznaczone na utrzymanie ubogich.
Spór o produkcje
W pierwszej połowie XVII wieku w mieście mogło znajdować się nawet kilkanaście browarów i mielcuchów. W Koronowie istniała wtedy nawet odrębna ulica Browarna, która znajdował się prawdopodobnie w pobliżu Brdy. Z niewiadomych przyczyn w 1673 roku w mieście był już tylko jeden browar. Prawo do wyrabiania i szynkowania piwa posiadali mieszczanie, a od 1597 roku również karczmy we wsiach: Wtelno, Tryszczyn, Więzowno i Salno. Później decyzja ta spowodowała głęboki spór pomiędzy piwowarami a koronowskim klasztorem. Wiązało się to z powstaniem cechu piwowarów, który w oczach zakonników chciał przejąć jedną z najbardziej dochodowych gałęzi gospodarki. W tym czasie produkowano również gorzałkę.
Bucholz i inni
Tradycja produkcji piwa trwała również w czasie zaboru pruskiego. W początkowym okresie zaboru, głównym producentem piwa był tutejszy klasztor. W 1819 roku władze pruskie zarządziły kasację zakonu. W tym okresie w mieście pracowało aż 20 niewielkich warzelni piwa. Jednym z kluczowych momentów było założenie browaru przez Joachima Bucholza w połowie XIX wieku przy Nowym Rynku. Wywodził się on ze znanej rodziny kupców i destylatorów. Jego bliski krewniak Albert Bucholz w 1860 roku założył w Zielonej Górze jedną z najbardziej znanych wtedy na świecie destylarni winiaków i innych trunków oraz piwnice win. Złamał tym francuski monopol koniakowy. Browar po Bucholzie przejął Theodor Schemel, a następnie w 1898 roku Richard Friese. Mieścił się on przy ulicy Tucholskiej. Później zawiązał on spółkę i prowadził interesy pod szyldem Friese & Zander. Dane statystyczne, zachowane etykietki na butelki oraz dokumenty świadczą o tym, że Richard Freise był właścicielem aż do wybuchu wojny, a niektóre nawet, że do jej zakończenia.
Upaństwowienie
Po zakończeniu wojny browar uległ upaństwowieniu i działał jako Bydgoskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze w Koronowie. W wrześniu 1946 roku przestawiono plan likwidacji browaru, który jednak nie został zrealizowany głównie przez sprzeciw lokalnej władzy. W ciągu kolejnych lat unowocześniono technologię i wybudowano nowoczesną halę fabryczną. W latach 50. browar zaopatrywał 68 sklepów w promieniu 50 km. Rozlewnie piwa prowadziła również Spółdzielnia "Społem". W późniejszym czasie browar uległ likwidacji.
Informacje zgromadzone zostały na podstawie:
Dzieje Koronowa 2009
Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków Bunkier
Zdjęcia pochodzą ze strony browar.biz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz