W połowie marca w pracowni gastronomicznej ZSA-E w Zespole Szkół Ago-Ekonomicznych im. B. Zamodzina po raz pierwszy odbyły się zajęcia Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Słuchaczki miały okazję do wspólnego wypieku chleba w profesjonalnym piecu konwekcyjno-parowym oraz wymiany doświadczeń kulinarnych. Nadzór nad zajęciami sprawowała pani Katarzyna Lewandowska.
Poprosiliśmy ucznia I klasy ZSZ uczącego się w zawodzie piekarz - Marka Wiśniewskiego, aby zdradził nam parę tajników wypieku chleba stosowanych w piekarni, w której odbywa praktyki. Uczeń chętnie udzielał nam odpowiedzi na liczne pytania słuchaczek i dzielił się swą praktyczną wiedzą z zakresu piekarnictwa. Dla niektórych pań były to pierwsze kroki w dziedzinie piekarskiej i możliwość przetestowania eksperymentalnych przepisów chlebowych. Były też panie ze sporym doświadczeniem w kwestii wypieku chleba i sprawdzonymi przepisami, które po raz kolejny dały świetny efekt kulinarny.
Wszystkie uczestniczki opuszczały pracownię z uśmiechem na twarzy oraz zadowoleniem ze swojej pracy i oczywiście z pysznymi chlebkami.
Już jest pomysł na kolejne spotkanie w maju lub czerwcu pod hasłem „Desery”.
Fot. Magdalena Borowicz (UG Dobrcz)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz